Taloussanomat on julkaissut lähiaikoina kaksi artikkelia, joissa pääaiheena on islamilaisen pankkijärjestelmän toimivuus pankkikriisin keskellä. Samaan aikaan kun lännen pankit kaatuvat tai tarpovat luottotappioissa, islamilaiset esim. sharian lakiin perustuvat pankit toimivat hyvin. Niiden käyttämä järjestelmä ei kuitenkaan ole tuntematon lännessäkään, mutta sitä pidetään vanhentuneena paluuna kultakantaan. Islamin pankkien säännöt ovat tietenkin tuttuja Raamatustakin ja niitä noudatettiin pitkälle uutta aikaa.

Islamilaiset pankit kuten Bank of London and the Middle East mainostaa itseään rehellisenä pankkina, eikä peri lainoistaan korkoa, operoi virtuaalisilla arvoilla tai ota velkaa holtittomasti. Liiketoiminnan vakuutena on aina kiinteää omaisuutta. Uskonto - jopa Islam - voi siis tuoda mukanaan moraalia, joka vaikuttaa menestymiseen ja peittoaa modernit mallit ainakin pankkitoiminnassa ja kriisitilanteessa. Nykyisen median välittämän Islam- ja uskontokuvan uhrina länsimaiseen elämänmenoon tottuneen on kuitenkin vaikea nähdä mitään hyvää shariassa. Tämä on harmi sillä joskus jotakin voi oppia yllättävältä suunnalta.

Suomen uutisiin pääsee taloudestakin vain osa totuudesta. Nyt kun talouden tunnusluvut ovat olleet vähän parempia mitä on pelätty, jotkut - uutisointi ja pörssikehitys etunenässä - ovat jälleen toitottamassa uuden kulta-ajan tuloa. Harva uutisoi siitä, että kansainväliset sijoittajat eivät usko pörssikurssien nousun jatkuvan kovin pitkään, vaan odottavat uutta romahdusta todennäköisesti muutaman kuukauden sisään. Tämä on tietenkin aivan ymmärrettävää: mikä länsimaisessa järjestelmässä olisi muuttunut, jotta voisimme uskoa johonkin parempaan? Vastaus: ei mikään. Talous kurjistuu edelleen hirvittävää vauhtia (U.S.A:ssa 6.1% vuosivauhtia BKT:ssa) ja talousrikollisuus on räjähtämässä käsiin entistä pahemmin. Nyt nähty muutamien kymmenien prosenttien pörssikurssien nousu on merkki edelleen samasta ongelmasta eli holtittomasta äkkirikastumisen toivosta, johon hurahtamisesta moni maksaa kovan hinnan. Pörssikurssien nousu voi vielä jäädä lyhytaikaiseksi harvojen iloksi, jossa vain muutamat pystyvät toteuttamaan toiveensa - loput häviävät. Rikastumisen toivossa elävien kannattaisikin ehkä alkaa kuunnella islamilaisia pankkiireja ja ummistaa korvansa länsimaisilta äkkirikastumisen saarnaajilta. Mitenköhän Kiinassa toimitaan?

Nykyaikaisessa pörssikaupassa ja pyramidihuijauksessa voi nähdä yllättävän paljon samankaltaisuutta: molemmissa voitto kerääntyy pääasiassa vain harvoille ja samalla tavalla. Voittoa tuotetaan saamalla muut mukaan ostamiseen ja myymiseen rikastumisen toivossa. Todellisuudessa kuitenkin vain prosessin alullepanijat voittavat, sillä vain heidän jälkeensä tapahtuu riittävästi arvoja nostavaa ostamista ja myymistä rikastumisen toivossa. Merkillepantavaa onkin, että ns. pörssikuplille onkin tyypillistä se, että silloin ostamaan ja myymään on saatu "mummot ja vaaritkin". Tämä kertoo juuri siitä, että pörssitoimintaa voidaan pitää eräänlaisena laillistettuna pyramidihuijauksena eli ainakin pyramiditoimintana, jossa voitto perustuu siihen, että muut toivovat myöhemmin rikastuvansa ja tuottavat toiminnallaan voittoa ensimmäisille. Välistävetäjät eli esim. osakkeenvälittäjät, kuten pankit voittavat tietenkin pyramiditoiminnassa toimimalla ulkopuolisina mahdollistajina. Hekin kuitenkin voivat hävitä joskus, sillä äärimmäiseen itsekkyyteen perustuva toiminta sallii myös lyhyeksimyynnin eli sellaisten arvopaperien myynnin, joita henkilö ei myyntihetkellä vielä omista - jos hän ei pysty hankkimaan niitä myöhemminkään pankin on ostettava ne ostajalle, jolloin se todennäköisesti häviää. Mahdollisesti veronmaksajat rahoittavat tällaista pankkia pankkikriisin aikana. Kysymys siis kuuluukin: ketä varten tällainen järjestelmä on olemassa ja miksi sille olemassaolevat vaihtoehdot - kuten Raamatun edustama näkemys - on leimattu järjettömiksi? Tämä vahvistaa edelleen näkemystäni, jonka mukaan tietyt tahot maailmassa hyötyvät taloudellisesti uskontojen mustamaalaamisesta, sillä niiden arvot osoittaisivat näiden tahojen toiminnan epämoraalisuuden.