Manalan asukkaiden kunniaksi!

On aina mukava tutustua Enqvistin kaltaisen irrottelijan näkemyksiin uskonnoista, koska ne ovat lähes poikkeuksetta lähes käsittämättömän kehnoja.

Nyt hän väittää, että "Uskonnoton ei ymmärrä, mitä lause "Jumala on olemassa" tarkoittaa".

Miten hän voi olla varma ettei uskonnoton ymmärrä sitä? Eikö hänen pitäisi ensin ymmärtää se ja sen jälkeen tarkistaa, ettei sellaista sisälly uskonnottoman ymmärtämien lauseiden joukkoon?

Enqvist ei tainnut tulla ajatelleeksi, että yleensä sellaista ihmistä, joka ei ymmärrä jotakin kutsutaan "tyhmäksi" ja jos ei ymmärrä edes perusasioita saa arvonimen "dorka". Onko uskonnoton siis vain "tyhmä" tai pitäisikö heitä alkaa kutsua sanalla "dorka"?

1264197972_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Fyysikko on radikaalilla päällä... Mutta vain kirjoituksissa. Vain kirjoituksissa.

Itse antaisin nämä arvonimet ainakin hetkeksi Enqvistille. Hän ei tunnu muistavan, ettei edes teologiassa katsota, että ihminen voisi ymmärtää lauseen: "Jumala on olemassa". Jumala on transendentti ja tämän vuoksi hänen olemassaolemisensakin jää ihmiseltä tiedon ulottumattomiin. Näin ollen kaikki ovat uskonnottomia, mikä osoittaa, ettei Enqvistin määritelmä ole järin toimiva tai loppuun asti ajateltu.

Enqvist kuuluukin dawkinshännystelijöihin, jotka epätoivoisesti koittavat vielä puhaltaa ilmaa rikki poksahtaneeseen ilmapalloon eli siis toisinsanoen: hän yrittää saada kirjansa myydyksi keinolla millä hyvänsä. Enqvistiltä puuttuu kuitenkin myyntitaitoa, sillä hän ei ole myyntimies (jollaisia arvostan, koska he eivät naamioidu fyysikoiksi), vaan fyysikko ja tämän vuoksi hänen täytyy turvautua muiden aikaisemmin käyttämiin metodeihin. Mutta hän on NIIN surkea myyntimies, ettei hän tiedä, että mainoksilla on aikansa - sesonki alkaa olla ohi. Sateenvarjoja ei kannata kaupata Saharassa!

Sesonki on siis ohi joka tapauksessa, sillä vaihtoehdot ovat vähissä. Joko "nuhauskonnon" ärjyjät tulevat järkiinsä tai jostain muusta syystä lopettavat epätieteellisen ristiretkensä uskontoa vastaan tai sitten he eivät tule järkiinsä ja tieteen taso saavuttaa Manalan syvimmät syvänteet - jotkin sellaiset, ettei mikään määrä rahaa Aaltoyliopistoon takaa yhtäkään suomalaista lähdeviitettä missään julkaisussa.  Ei edes vahingossa. Eikä edes Tarzanissa. Tämän seurauksena ei Suomessa voida puhua tieteestä ainakaan yliopistollisella tasolla. Sitten olemme vihdoin saavuttaneet kapitalismin kulminaatiokohdan: lause on tosi jos ja vain jos kustantaja rikastuu.

Pitää kuitenkin muistaa sääliä Manalan asukkaita! Voi heitä raukkoja jos tieteen taso ei pian ala nousta...

hades2.jpg

Niin ja lopuksi on aina hyvä haukkua vähän filosofeja. Tulee sitten haukuttua se toinenkin puoli länsimaisesta kulttuurista. Tiede ei jätä kiveä kiven päälle.