Järjestä

Järki on aina kriittistä. Vain järjetön lakkaa pohtimasta asioita kriittisesti. Eikö tämä tarkoita, että totuuden saavuttaminen on mahdotonta? Vaikka saavuttaisimme sen järkemme asettuisi poikkiteloin, sillä sen luenteeseen ei kuulu olla hiljaa ja epäilemättä.

Uskontokritiikistä

Jotkut uskontokriitikot katsovat, että uskonto aina aiheuttaa moraalisesti vääriä asioita ja uskontoa on siksi vastustettava. Eikö tämä tarkoita, että uskonnolliset ihmiset ovat tuomittuja kohtaloonsa? He ovat itseasiassa syyntakeettomia. Siitä, että uskonto johtaa aina pahaan seuraa, että se on kuin paholainen joka on saanut ihmisen täysin valtaansa. Uskonnollinen ihminen on siis menettänyt vapautensa. Hän ei ole enää moraalisesti vastuullinen teoistaan, mutta tästä huolimatta uskontokriitikot kritisoivat heitä moraalin näkökulmasta. 

Idealismista ja materialismista

Kaikki asiat on käsitettävä ajattelun avulla. Kaikki on käsitettävä kielen avulla ja kielellä on aina ideaalinen merkityssisältö. Se on itsekin jotakin ajattelumaista. Koska kaikki totuudet ovat kuvauksia, totuudet eivät koskaan pysty kuvaamaan kohdettaan aidosti, sillä se ei ole kuvaus. Tieteellinen realismi on siis tieteellisten totuuksienkin kohdalla idealisoitua luontoa. Itseasiassa kyseessä on kvantitatiivinen idealisaatio. Kaikkien totuuksien ongelma on vähintään kielen ja kohteidensa välinen.

Ideologioista

Kaikki ideologiat etsivät tieteellistä perustelua. Tiede on siis korotettua ideologiaa. Mikäli tieteellinen totuus on yksi, siitä voidaan johtaa monia erilaisia ideologioita. Tieteellinen pohja tarvitaan ja sellainen löytyykin, mutta se on jopa liian hyvä.