Tänään(24.10.2008) on taas uutisoitu paljon pörssien laskusta Aasiassa ja Euroopassa. U.S.A:n pörssien avautuessa hehkutettiin myös niiden rajusta laskusta, mutta mistä todella oli kyse. Kiinan pörssin (Shanghai) yleisindeksi oli kuitenkin laskenut vain noin puolitoista prosenttia muiden laskiessa selvästi enemmän. Tämän taustalla on tietenkin se, että Kiinan kyseinen pörssi on jo aikaisemmin laskenut huomattavasti muita Aasian pörssejä enemmän. Kiinan arvostustasosta on huvennut 65% vuodessa, kun taas Japanin pörssistä oli eilen huvennut "vasta" puolet. Todellinen uutinen olisi ollut Venäjän pörssin (RTS) lasku, sillä sen pistemäärä oli eiliseen mennessä tippunut jo 75% ja tänäänkin sen arvostustasosta lähti lähes 14%. Oma lukunsa on vielä U.S.A:n pörssit ja onkin mielenkiintoista nähdä mihin ne illalla asettuvat, sillä tänään hehkutettu lasku on käytännössä bluffia. Eilen U.S.A:n pörssit laskivat tämän päivän tasolle, mutta kirisivät viimeminuuteilla plussalle. Tämän päivän laskua ei voi siis pitää todellisena, sillä se tapahtui todellisuudessa jo eilen. Pörssikurssien muutosten vertailussa vertailukohdan valinta tuottaa siis hyvin erituntuista dataa niiden kehityksestä.

Uutisoinnin näkökulmasta mielenkiintoinen uutinen oli myös, että teknologiateollisuuden tilaukset Suomessa(huom!) ovat vähentyneet. Toimitukset saivat tästäkin aiheen dramatiikkaan.  Tilauskannat ovat kuitenkin viime vuosina paisuneet niin suuriksi, ettei pieni vähentymien merkitse paljoakaan. Paljon keskeisempää on onnistuminen kilpailussa. Mielenkiintoista oli myös se, ettei kaikessa uutisoinnissa lainkaan kerrottu kuinka paljon tilauskannat ovat keskimäärin vähentyneet tai vähentymässä. Sensijaan liikevaihdon jääminen nykyiselle superkorkealle tasolle nähtiin jo synkkyytenä. Tässä olisi parantamisen varaa taloustoimituksilla, joiden keskeinen ongelma on se, että kvantitatiivisen datan muokkaaminen verbaaliseen asuun on aina hankalaa. Numeroiden maailma on täsmällistä omassa järjestelmässään, eikä se sisällä suhteellisia käsitteitä, kuten "kuuma", "kylmä", "paljon" ja "vähän", joita verbaliikassa käytetään. Talousuutisoinnilla on merkittävä vaikutus ihmisten taloudelliseen käyttäytymiseen ja jokainen voi vetää tästä omat johtopäätöksensä. Keskeistä on myös huomata, että talousuutisointikin on bisnestä, jonka tehtävänä on tehdä voittoa!

Tänään ilmeni kuitenkin yksi talouden näkökulmasta positiivinen uutinen: U.S.A:ssa asuntoja on  mennyt kaupaksi enemmän kuin yhdessäkään kuussa tänä vuonna.

Existing Home Sales - Level - SAAR
Consensus 4.920 M
Actual 5.180 M

Saa nähdä kuinka paljon tästä uutisoidaan, nyt kun asuntojen hinnoista on lähtenyt siellä keskimäärin 20%. Kyseessä on kuitenkin U.S.A:n  talouselämän keskeisin kysymys. Taloussanomat olivat ainakin tehneet asiasta jutun, mutta heidänkin mielestä tilanne oli "yllättävä". Mielenkiintoista on kuitenkin myös se kuinka paljon raaka-aineiden hintojen lasku tulee vaikuttamaan yritysten toimintamahdollisuuksiin. Kaikilla yrityksillä ei suinkaan näytä menevän huonosti. Itse en siis ole vaipumassa talouden suhteen mihinkään äärimmäiseen pessimismiin. Minusta vaikuttaa ennemminkin siltä, että lainarahaa on sijoitusmaailmassa vain tällä hetkellä edellisvuosia paljon vähemmän. Tavalliselle ihmiselle tästä tuskin on mitään suurempaa haittaa Suomessa - ehkä jopa päinvastoin kun tuotteiden hinnat halpenevat.

Tässä uutisessa kerrotaan Nokian osakkeen laskeneen yli kahdeksan prosenttia, vaikka se lopulta päätyi vain yli yhden prosentin laskuun... Jokainen pörssiuutinen on jo vanhus kun se julkaistaan...

Kaiken vastaavan jälkeen minusta on alkanut tuntua siltä, ettei ainakaan toisen käden talousuutisointia kannata seurata jos haluaa säilyttää järkensä. Tarkkaa ja ajankohtaista tietoa on helposti saatavilla.