Taas alkaa olla aika pohtia jouluun liittyviä filosofisia kysymyksiä. YLE:n uutisten mukaan joulupukki - tuo vanha partaveijari - on taas hukkua kirjeisiin ja tietenkin kiireeseen. Näin uskovat ainakin perheen pienimmät, mutta vanhentuessaan lähes kaikki "ymmärtävät" ettei joulupukkia ole "oikeasti" olemassa. Näkökulman vaihdos on mielenkiintoinen. Onko todella eroa, että jokin on olemassa oikeasti tai vain leikisti? Eikö kaikki olemassaolo ole ihan sitä samaa olemassaoloa - kyllä tai ei - raaka peli.

Toivottavasti kinkku ei ole jäänyt raa'aksi, sillä joulupukki voi todella olla olemassa ihan oikeasti. Joulupukkejahan on itse asiassa monta ja osan heistä voi nähdä jouluna tai jo ennenkin joulua missä vain... Itse muistan kun näin joskus lapsena pukin ajavan sateessa jouluaaton iltana polkupyörällä erästä valtaväylää pitkin. Pyöräily vaikutti raskaalta, mutta siinä hän oli - joulupukki.

Tietenkin joku älyniekka voisi sanoa, etteivät nämä ole oikeita joulupukkeja vaan vain "leikkijoulupukkeja", mutta minusta tämä ei ole perusteltua. Joulupukki on aivan oikea joulupukki kun henkilö saa joulupukin roolin tehtäväkseen. Samalla tavalla meillä on muitakin oikeita roolin kantajia - ihka aitoja poliiseja, lääkäreitä ja palomiehiä. Jokaisen rooliin kuuluu tietty asu ja tehtävä. Älyniekka voisi tietenkin jatkaa, etteivät nämä roolit ole mitenkään todellisia, mutta tätäkään en hyväksy. Roolit muokkaavat ihmistä ja hänen aivojaan juuri tietynlaisiksi. Poliisi ei pääse eroon poliisiudestaan vapaa-ajalla, eikä lääkäri pääse eroon lääkäriydestään, sillä heidän aivonsa ovat muokkautuneet poliisin ja lääkärin aivoiksi. He eivät vain "vedä jotain roolia", vaan ovat nämä roolinsa. Sama pätee myös joulupukkiin. Joulupukki on siis aineellisella tasolla manifestoituva kulttuurinen rooli.

No, onko se oikea joulupukki sitten olemassa - joulupukkien joulupukki? Ehkä. Mielestäni meillä ei ole mitään syytä väheksyä perheen pienimpien uskoa häneen. On tietenkin selvää, ettei satujoulupukkia ole olemassa, kuten ei ole mitään muutakaan satuhahmoa tai satu-x:ää. Tämähän on analyyttinen totuus - satuolennot määritellään realisesti olemassaolemattomiksi. Tästä huolimatta Korvatunturin aito oikea Joulupukki voi olla olemassa. Ainakin jos uskomme metafyysisiä realisteja, joiden mukaan ominaisuudet kuten "joulupukkius" ovat realisesti olemassa jossakin mahdollisessa maailmassa. Ei ole siis mitenkään poissuljettua, että todellinen joulupukki on olemassa. Jossakin mahdollisessa maailmassa miljardien valovuosien päässä, ehkä toisessa universumissa asuu oikean Korvatunturin ihka oikea joulupukki. Hän ei kuitenkaan ole satujoulupukki, sillä tällaista ei määritelmän mukaankaan ole olemassa.