Kävin katsomassa elokuvan Operaatio Valkyrie. Jännitys piti hyvin otteessaan, vaikka tiesin etukäteen miten elokuva päättyy. Hitleriä kohtaan tehtiin murhayritys, mutta vallankaappaus epäonnistui. (Käsikirjoitus olisi kyllä kaivannut jonkin viitteen siitä, että osa Tunnustuskirkon johdosta osallistui myös salamurhahankkeisiin: esim. D. Bonhoeffer.)

Mitä olisi tapahtunut jos salamurha olisi onnistunut ja valta olisi siirtynyt sellaisille, jotka halusivat mahdollisimman nopean rauhan liittoutuneiden kanssa? Moraalisesti ajateltuna salamurhan epäonnistuminen on tietenkin pahin mahdollinen vaihtoehto. Miljoonat olisivat säästäneet henkensä jos sota olisi loppunut aikaisemmin. Tämä on kiistämätön tosiasia.

Suomi kuului häviäjien joukkoon, mutta jos sota olisi päättynyt Saksan antautumiseen aikaisemmin Suomen tilanne olisi ollut vieläkin huonompi. Saksan aseapua ei olisi tullut tai/ja Neuvostoliitto olisi ainakin pystynyt keskittämään moninkertaisesti joukkoja Suomen rintamalle. Suomi olisi varmasti miehitetty. Suomalaisten tilanne olisi ollut toivoton, sillä Stalin oli äärimmäisen katkeroitunut kyvyttömyydestään miehitttää Suomea.

Miten siis suhtautua asiaan? Salamurhan onnistuminen olisi ollut moraalin voitto, mutta olisinko minä täällä edes toteamassa asiaa? Olisiko isovanhempani säästyneet hengissä? Olisiko kukaan meistä täällä? Omasta/suomalaisten näkökulmasta kaikki olisi voinut käydä paljon huonommin.

Miten siis suhtautua tähän ristiriitaan? Moraali ja etiikka on aina elävien etiikkaa ja moraalia. Syntymättömillä ei ole koskaan mahdollisuutta sanoa mielipidettään. Kuinka moni tänne on jäänyt syntymättä? Onko meillä - elävillä - mitään oikeutta puhua oikeasta ja väärästä? Emmekö ole heti ristiriidassa itsemme kanssa jos tuomitsemme jonkin sellaisen epämoraalisen tapahtuman, jonka seurauksena kuitenkin olemme täällä? Voiko elävä olento ikinä tuomita epämoraalista historiaa, sillä sehän mahdollistaa hänen olemassaolonsa? Ja miten elää sen ajatuksen kanssa, että minun olemassaoloni saattaa olla seurausta mitä hirvittävimmistä rikoksista ihmiskunnan historiassa satojen vuosien takaa? Tämän ajatuksen kanssa mieleeni tulee Raamatun lause, jonka Kristus sanoo suurinpiirtein näin:

"Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi"(Matt. 7:1)