Taloussanomien uutinen kertoo, että taloudellinen lama on saanut erityisesti nuoret aikuiset pelokkaiksi tulevaisuutensa puolesta ja unilääkkeiden kysyntä on noussut hurjaan kasvuun. Taantumapelot ovat iskeneet erityisesti kolmekymppisiin, jotka eivät uutisen mukaan muista edellistä lamaa. Vaikka kommenteista voi hyvin päätellä, etteivät kolmekymppiset ole näin muistamattomia, unilääkkeitä ja psykologin palveluita haetaan varmasti enenevässä määrin.

mban1834l.jpg

Mutta millaisessa tilassa unilääkkeitä hakeva nuori aikuinen on? Todennäköisesti hän ei ainakaan saa nukuttua. Ja miksi? Ehkä nukkumaan mentäessä huolestuneet ajatukset pyörivät päässä ja pitävät virkeänä tai sitten uni on katkonaista, eikä lampaiden laskeminen auta. Päivän aikana huolestuttavat ajatukset eivät ehkä ehdi käydä mielessä kaiken puuhan ja kiireen keskellä ja ne tietenkin tulevat esiin esitietoisuudesta nukkumaan mentäessä. Myös ahdistavat unet ja painajaiset kumpuavat esitietoisesta, jota itse en samaistaisi tiedostamattomaan, sillä unet on usein helppo ymmärtää arjen tunteiden ja ajatusten näyttämöksi. Mikäli näitä ei tiedosteta lainkaan, voi kyse tietenkin olla tiedostamattomastakin. Tällöin tilanne on kuitenkin jo vakavampi.

kuva_05_3_2.gif

 

Rentoutuminen ja mielen tyhjentäminen näyttää olevan monelle siis hankalaa. Ajatukset kumpuavat mieleen ja näyttävät kiusaavan nukkumaan menijää kuin stereoita huudattava seinänaapuri. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Huolestuttavat ajatuksetkin ovat OMIA ajatuksia SATAPROSENTTISESTI. Yhteys niiden alkuperään on kuitenkin saattanut kadota ja ne koetaan passiivisina, vaikka niiden hiljentäminen on mahdollista. Kyse on lopulta fysiologiasta, sillä tällaisilla ajatuksilla on fysiologiset vastineensa. Vaikea on kuitenkin sanoa mikä on syy ja vaikutus, eikä sillä ole merkitystäkään. Olennaista on, että ajatusten hiljentyessä ihminen rentoutuu myös fyysisesti ja rentoututessaan hän pystyy myös nukahtamaan ja nukkumaan rauhallisesti. 

mba0046l.jpg

Meditaatio rentouttaa. Rukousta voi pitää meditaationa. Ehkä V.E. Frankl oli oikeassa siinä, että nykyaikaisen maallistumisen myötä pappi on vaihtunut psykologiin. Vahinko vain, että unilääkkeet ovat huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin meditaatio, joka on ilmaista.

Joka tapauksessa tilanne kertoo ihmisen järjettömyydestä. On aivan turhaa korostaa ihmisen rationaalisuutta niin kauan kuin ihminen  menettää yöunensa raha-asioiden vuoksi, sillä on täysin varmaa, ettei Suomessa kukaan joudu tuupertumaan köyhyyteen, vaan ajatuksiin köyhyydestä. On harmittavaista, että tämäntyyppisiin asioihin liittyvä viisaus, jota on paljon antiikin filosofiassa ja uskonnoissa näyttää kokonaan unohtuneen länsimaisilta ihmisiltä.