Pörssikuplat ovat puhjenneet. Raaka-aineiden hinnat ovat romahtaneet. Kuplia näyttää syntyneen vähän joka paikkaan ja asuntokuplakin on puhkeamaisillaan. Martin Lutherin saamaa pannabullaa sanottiin myös kuplaksi Wittenbergiläisten opiskelijoiden keskuudessa ja he heittivät siitä tehdyt kopiot jokeen. Kuplat ovat jotakin heikkoa ja epätotta.

Minulta löytyy kirjahyllystä romaani nimeltä Elämäni kuplassa. Se kertoo vastustuskykynsä menettäneestä pojasta, joka on suljettu muoviseen kuplaan viruksilta ja bakteereilta suojaan. Hänen kuplansa on siis suojaavasta ominaisuudestaan huolimatta myös vankila. Buddha kuvataan myös suojaavan tulisen kuplan sisään vierailullaan syntisessä maassa. Kaikki tietenkin tietävät, että kuplia voi puhaltaakin ja voihan niillä siirtyä myös paikasta toiseen. Lyhytkestoisuudestaan huolimatta niitä voi aina puhaltaa uusia! 2724081213_da18766249.jpg?v=0

Ihmissuhdekuplat ovat varmasti raadollisimpia, sillä ne osoittavat ihmisen itsensä olleen eräänlainen sosiaalinen kupla. Kuplan vastakohta puolestaan on kallio tai maa tai perusta ja kupla onkin jotakin epätodellista ja kuviteltua. Se on hallusinaatiota ja elämän realiteettien kieltämistä sekä juhlaa, jonka maksamiseen ei löydy varoja. Kuplat ovat ihmisen omia luomuksia, jotka hän on luonut itselleen pitääkseen katseensa jossakin miellyttävässä. Mystiikkaa puolestaan voidaan pitää kuplanpuhkomisen taitona ja tämän vuoksi se varmasti kirpaiseekin. Kuplat näet heijastavat todellisuutta ja näistä epätodellisista heijastuspinnoista luopuminen on raadollista. Historia puolestaan on kertomusta kuplien puhkeamisesta ja ihmisten paluusta perustalle, joka kestää. Jokainen aika luo kuitenkin omat kuplansa ja Platonin mukaan koko aistitodellisuus onkin kuplaa. Kuplien puhjetessa ne paljastuvat, mutta samalla voi esiin ilmaantua maa tai kallio. Tähän kallioon ihmiset ovat aina turvautuneet kuplien puhjettua.       

15_kallio.jpg