Monen mielestä unien tulkinta on täyttä huuhaata. Näin ajatteli myös eräs opiskelija psykologian 1. kurssin tunnilla, joka kertoi seuraavanlaisen unen. Hän oli suuren laivan kannella kannettavan tietokoneen kanssa ja näki sieltä, että laiva on menossa kohti karia. Laivan kurssia ei pystytty muuttamaan jostakin oudosta syystä ja tämän vuoksi sukeltajat menivät katsomaan mikä laivassa on vikana. He näkivät, että laiva on kiinnitetty suureen valaaseen, jonka kurssin muuttamiseksi sen eviin asennettiin keltaiset lisäpalat.

Opiskelija oli nähnyt myös unen, jossa hän menee jonkin talon kellariin päästäkseen vessaan ja lopulta löydettyään sen hän on suuressa hallissa, jossa vessanpönttöjä on kaikille mahdollisille ihmisille - myös hänellä on omansa.

blue_whale.jpg

Vaikka tämä opiskelija suhtautui epäillen mahdollisuuteen unien analysoinnista, hänen unensa voidaan tulkita Freudin uniteorian pohjalta. Freudille unet olivat toiveiden toteutumia ja "kuningastie tiedostamattomaan". Erityisesti tiedostamatonta symboloi juuri kellarit ja vesien syvänteet. Nämä unet kertoivatkin juuri henkilön asenteista tiedostamatonta ja unia kohtaan ja unet pukivat tämän ajatuksen erikoiselle kielelle. Vessat tiedostamattomassa kertovat juuri henkilön antamasta arvostuksesta omalle tiedostamattomalleen ja huvittava valas kertoo henkilön halusta pilailla tiedostamattoman kustannuksella.

toilets_all_around_the_world15.jpg

Freudin mukaan unet pukevat alitajuiset ja merkitykselliset viestinsä sensuuriin niin, ettei ihmisen tarvitse välttämättä ymmärtää niitä. Sensuuri on tietoisuuden tuotosta, sillä se suojelee ihmistä itseään. Tämän vuoksi opiskelijan unessa tiedostamaton näyttäytyi halveksittavana vessana ja koomisena valaana jota ei tarvitse ottaa lainkaan tosissaan.

Monet opiskelijat näkevät tyypillisiä stressiunia, jossa myöhästyvät koulusta mitä erikoisimmilla tavoilla. Revonsuon uniteorian mukaan tällaisilla unilla ihminen harjoittelee jotakin normaalin elämän vaaratilanteita kohtaan. Unet voidaan nähdä myös kehityspsykologisina ilmiöinä, sillä tietyn ikäisenä nähdään paljon samanteemaisia unia. Nuorille erityisesti putoamis- ja lentämisunet ovat tyypillisiä.

Itse olen nähnyt hyvin outoja unia. Eräässä unessa lapsuuden kotitaloani ympäröi tulva, emmekä päässeet erään ystävän kanssa mihinkään talosta. Tämän vuoksi hän ehdottti, että perustaisimme vedenpäälläkävelykerhon, mikä auttoikin asiaa. Perustettuamme kerhon uni päättyi siihen, että kävelimme veden päällä. Ehkä tämänkin voi nähdä jonkinlaisena toiveen toteutumana.

Joidenkin unien tarkoitus on herättää ihminen vaarallisessa tilanteessa. Tällaiset unet ovat minulle aika tyypillisiä eräästä ymmärrettävästä syystä, jolla ei tässä ole merkitystä. Nämä unet ovat kuitenkin usein painajaisia, jotka pahenevat niin kauan kuin ihminen nukkuu. Itse kyllästyin kerran näihin painajaisiin ja ihmettelin miksi en voisi herätä mukavampiin uniin vaarallisessa tilanteessa. Eräänä iltana pistin sitten kädet ristiin ja toivoin tätä. Seuraavaksi kun minun piti herätä, heräsin kauniiseen lauluun painajaisen sijaan. Tämä on varmasti yksi oudoimmista uniin liittyvistä kokemuksista. Keskeistä on kuitenkin huomata, etteivät unet pääty valveilla ollessa, vaan saattavat puskea läpi myös silloin. Samoin unen aikana ihmisen tietoisuus on toiminnassa, eikä tässä välttämättä voi puhua mistään rentoutumisesta.